Káva nebo rumová pralinka? U kávy El Salvador LOS NARANJOS snad ani nepoznáte rozdíl. Napražili ji v pražírně Francin. Jedná se o zrnka s lahodným chuťovým profilem plným kakaa, karamelu a rumu. K tomuto šálku doporučujeme nějakou sladkou tečku.
Finca El Majahual, původně nazývaná Los Naranjos, byla založena v roce 1936 v údolí Los Naranjos v Sonsonate v Salvadoru, kde mírné počasí a ideální nadmořská výška vytvářejí ideální podmínky pro pěstování kávy. Don Rafael Meza-Ayau starší, který farmu vlastnil a provozoval, z ní udělal úspěšného vývozce kávových zrn na evropský trh. Kávy z Majahual byly po několik desetiletí proslulé svou vynikající kvalitou, tělem a chutí. Posledních několik let farmu spravuje Patrick Murray a jeho sestra Christina, kteří následují vize a kroky svého otce a pěstují vysoce kvalitní kávové třešně a zároveň pečují o svou komunitu. Většina káv na farmě je odrůdy Bourbon, jako je tato, a všechny se pěstují ve stínu. Tato konkrétní šarže je skvělým představitelem fantastických káv, které rodina Murray-Mezza v posledních desetiletích produkuje: je plná jemné kakaové a mandlové chuti, s plným tělem a jemnou šípkovou kyselinkou.
Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhali plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třesně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce a pralinek. Zároveň je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje jen malé množství vody.
- Nadmořská výška: 1450–1700 m n. m.