White label coffee

4.4 / 5

O nás

Tel: +31 (0) 6 1672 2178
Adresa: Jan van Breemenstraat
1056 AB, Amsterdam
Nizozemí
Web: whitelabelcoffee.nl

White label coffee je Amsterodamská pražírna, která přináší do ulic čistý skandinávský prostor, pomocnou ruku všem, co o ni požádají a také mnoho zkušeností a umu.

Kávová cesta majitelů - Francesca Grassotti a Elmera Ommkense - začala již před velmi dlouhou dobou. Francesco původně studoval fyziku v Utrechtu, přijal ale ke studiu částečný úvazek v místní kavárně a káva ho postupně pohltila. Elmer studoval forenzní psychologii a ke konci studií se dokonce pustil i do práv, už už se chytal začít s doktorátem, ale myšlenka strávit minimálně čtyři roky studováním jednoho tématu ho odrazovala. Místo toho nastoupil do úplně odlišného prostředí - jako obchodní manažer, kde potkal obchodníky s kávou, kteří ho přesvědčili, aby se do kafe taky pustil. Nastoupil tedy do kavárny a pražírny Espressofabriek a tam se poznal s Frencescem. Po několika letech se ale oba rozhodli založit vlastní pražírnu a i když bylo loučení s Espressofabriek těžké, pustili se do vlastního projektu.

A tak vznikla White label coffee. Zakládají si hlavně na rozvíjení lokální kavárenské kultury - bez rivality. Založené hlavně na pomoci, vzdělávání a vzájemné podpoře. Kávu pije tolik lidí, že si každý může najít své místo, kde se rozvíjet. Všichni si přejeme, aby toto odvětví vzkvétalo, takže je to víc společný cíl, než snaha ukrást zákazníky konkurenci. Elmer sám vzpomíná na jednu chvíli, kdy dával dohromady stánek a s hrůzou zjistil, že zapůjčenému přístroji chybí jedna součástka. Zavolal do nedaleké kavárny a stačilo jen říci: "ahoj, nemáš tuhle součástku navíc?" a ihned se mu dostalo odpovědi: "jasně, přijď si pro ni". A tak to má podle nich být. 

Této pražírně se daří i na soutěžní scéně. V březnu roku 2015 vyhráli Dutch Aeropress championship a 3.3.2019 získali první místo v soutěži Roast Masters, která se koná jako součást Amsterodamského kávového festivalu. V této soutěži se předvádí jak pražičský tak i baristický um. Kávu upražili Sebas Geistdorfer a Wouter Andeweg, po nich nastoupil barista Halil Turan a zajistil jim tak první místo. Kluci v rozhovoru odhalili, že kávu pro tuto soutěž pražili na sedmkrát, než odhalili ten perfektní recept.