Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Rebelbean poskytuje energii těm, kdo se nebojí žít život podle vlastních pravidel. Naše pražírna je pro lidi, kteří jsou Rebelové z přesvědčení, stejně jako my.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
Jméno úzce souvisí s příběhem, který se váže k našemu založení. Jsme Rebelové, protože se nebojíme dělat si věci po svém. Tak, jak si myslíme, že je správné je dělat. A to koresponduje jak s rozhodnutím pražírnu založit, tak i s tím, jak ji v současnosti vedeme. Logo to svým způsobem manifestuje také. Je provokativní a dobře zapamatovatelné.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
To množství dovedností, které musí člověk ovládat. Postupně se z nás stali instalatéři, elektrikáři, řidiči, účetní, baristé a pražiči.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidé pořád nechápou?
Myslím, že ještě pořád panuje hodně mýtů o tom, jak se káva pěstuje, kdo s ní pracuje a kolik je potřeba času, energie a lidské práce, než se dostane k zákazníkům.
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?
Myslím, že bychom více investovali do technologií ve výrobě. Částečná automatizace by nám tak uvolnila ruce a my bychom se mohli věnovat více rozvoji pražírny.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
James Hoffmann, Gwilym Davies, Chris Baca, Petra Davies Veselá, 50% Arabica,...
Jaký byl váš největší neúspěch?
Těžko říct, každá překážka, kterou jsme překonali, nás něco naučila. Některé byly menší, ale máme za sebou i pár větších.
Na co jste nejvíce hrdí?
Mám radost, jak se rozvíjíme jako tým a firma. Zlepšujeme, inovujeme a snažíme se neustále přemýšlet o tom, co děláme. Ať už interně, tak i v pěstitelských zemích, kde jsme spustili inovativní projekt - The Underdog.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Určitě bude hodně rozmanitý. Už teď je vidět, že vznikají kavárny, pražírny, projekty, které jsou úzce specializované a mají svoji věrnou klientelu. Podle mě přichází doba, kdy si budeme všichni hledat svoje místo na trhu.
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
To bude těžké. Nejsem typ člověka, který si nosí v hlavě seznam svých TOP 5. Baví mě každá další nová káva, kterou ochutnám a poznám.

