Vánoce jsou časem klidu, pohody a radosti. A co by to bylo za Vánoce bez lahodné kávy, která vám dodá energii, chuť a náladu! Francinova vánoční speciálka je jedinečnou směsí kávových zrn z Kostariky (60 %) a Kolumbie (40 %). Blend s kokosovou příchutí, chutí margot čokolády a sladkostí mandlí, vás nadchne svou jedinečnou kombinací a budete si jej dopřávat opakovaně a s potěšením.
Kostarika Olympia
Tato káva pochází z oblasti West Valley v sousedství známých přírodních rezervací (Reserva Forestal Peñas Blancas, Parque Nacional Juan Castro Blanco, a Parque Nacional Volcán Poás), které jsme osobně navštívili. V oblasti West Valley se každoročně vyčistí 5 milionů tun oxidu uhličitého na 1 ha kávovníků a přírodních lesů.
Drobní zemědělci pěstují tuto kávu převážně v nadmořské výšce od 1 400 - 1 700 m. Mikroklimatické podmínky — vysoká vlhkost vzduchu, stabilní podmínky, teploty v průměru 21,5 °C a vysoký počet hojného slunečního svitu — v této sopečné oblasti vytváří ideální podmínky pro pěstování. Správné zemědělské postupy na kávové farmě a moderní udržitelná produkce jsou velmi často tím, co odlišuje Kostariku od jiných zemí v regionu.
- Odrůda: Caturra, Catuai
- Zpracování: promyté
- Nadmořská výška: 1 400 - 1 700 m n. m.
Kolumbie Monteblanco
Rodrigo Sanchez Valencia je třetí generací pěstitelů kávy na Finca Monteblanco. Jeho dědeček zde začal pěstovat kávu před několika desetiletími a dnes se Rodrigo snaží zachovat přirozenou rozmanitost a produktivitu farmy. Finca Monteblanco se nachází nedaleko Cueva de los Guacharos, jednoho z 59 chráněných parků v Kolumbii. Nedaleko také protéká řeka Suaza, která poskytuje sladkou vodu pro pěstování a zpracování. Rodrigo na Finca Monteblanco pěstuje odrůdy Caturra, Geisha, Pink Bourbon a Pacamara. Vysoká nadmořská výška a vynikající mikroklima v Acevedu v Huile vytvářejí ideální podmínky pro pěstování speciálních druhů kávy.
Kávové třešně jsou ručně sbírány a dodávány do přilehlého mokrého mlýna, kde se vyřadí nedozrálé nebo přezrálé kávy. Před zpracováním Rodrigo přidává do kávových třešní směs bakterií Lactobacillus, Saccharomyses cerevisiae, které podporují fermentaci. Rodrigo do této směsi přidal také cholupu — kyselé ovoce, které se často používá k výrobě limonád, a sušený kokos, aby dodal další chuť. Nakonec dodá ještě směs bohatou na cukr jako jsou melasa, panela nebo granulovaný cukr, aby podpořil kvašení. Směs se uzavře a kvasí 8 dní. Po 8 dnech se do ovocné směsi přidávají kávové třešně a fermentují se po dobu 180 hodin (7,5 dne). Po fermentaci se káva promyje v čisté vodě a uloží se na parabolická lůžka k sušení. Shrabováním se zajistí rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 25 až 30 dní.
- Odrůda: Caturra Purpura
- Zpracování: naturální, Coconut Lemonade co-fermented
- Nadmořská výška: 1 730 m n. m.