Výběrová káva Uganda ZIRA EMPISA české pražírny Candycane Coffee je charakteristická tóny borůvek, smetany a cukrové třtiny.
Tento lot pochází ze západní Ugandy a Nordic Approach se snaží rozšířit toto zpracování i ve východní části Ugandy. Káva je zpracovávána v moderní a centrální sušicí stanici, která se zaměřuje výhradně na naturálně zpracované kávy. Zira Empisa má výrazné chutě mléčného kvašení, sladkého koření, bylinek, bobulí a ovoce. Jedná se o kávu založenou spíše na chuťovém profilu, než vázanou na konkrétní místo. Třešně mohou pocházet z různých míst, ale vždy musí splňovat kritéria kvality a transparentnosti.
Zira Empisa je další jméno z místního jazyka, Luganda. Zira znamená odvážná a Empisa znamená metodu. A ano, toto má být metoda pro odvážné. Tato semi-anaerobní fermentační metoda je experiment, který Nordic Approach vyvíjí ve spolupráci s zpracovatelskou stanicí pro výrobu ve velkém. Je to způsob, jak přidat více naturálního charakteru, aniž by se zvýšily výrobní náklady. V tomto případě káva prochází 12ti hodinovou fermentací třešní, než je sušena jako klasicky zpracovaný naturál. Sušení může trvat 10–25 dní v závislosti na množství deště a slunce během období sklizně.
- Producent: The Kasese Coffee Yard
- Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
- Sklizeň: 2020