Uganda ZINULE z pražírny Muttley & Jack's si určitě oblíbíte. V chuti vás čeká komplexní káva s ovocnými tóny, jako jsou nektarinky, jablka a čaje rooibos. Užijte si tuto kávy i vy!
Tato jedinečná káva se zpracovávala v nově otevřené zpracovatelské stanici Bulambuli. Stanice se nachází ve stejnojmenném městě Bulambuli na východě Ugandy blízko hranic s Keňou. Kávu pěstují farmáři na svazích hory Mt. Elgon v nadmořských výškách kolem 2000 m n. m. a převážně se jedná o odrůdy SL. Stanici vede Ben Mukhone, místní podnikatel, který se spojil s exportérskou firmou Ibero a společně vybudovali tento nový projekt. Stanice vykupuje kávu od místních malých producentů a spravedlivě je finančně ohodnocuje.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně zrnka čeká sušení na vyvýšených afrických postelích do dosažení optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 2.300 m n. m.