Výběrová káva Rwanda VUNGA ze španělské pražírny Three Marks Coffee je charakteristická tóny červeného hroznového vína, mandarinkového pomeranče a broskve.
Vunga je dobře zavedené malé družstvo, které vede předseda Uwimana Daphrose. Její partnerství se společností Muraho Trading Co, která se zabývá exportem a financováním, vzniklo s cílem pomoci družstvu Vunga zvýšit kvalitu, získat vyšší cenu za kávu a uvést ji na nové trhy. Vunga je známá mycí stanice, která se sice nachází v oblasti Rwandy, kde se produkuje velmi málo kávy, ale má pověst místa, kde se vyrábí mimořádně kvalitní káva. V roce 2012 se Vunga umístila na 13. místě v soutěži Rwanda Cup of Excellence a v roce 2014 na 4. místě.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Pěstitel: Daphrose Uwimana, Vunga Cooperative
- Oblast: Nyabihu, Nyamasheke District
- Nadmořská výška: 1450 - 1600 m n.m.