Tuto speciální letní kávu z africké Rwandy si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Pražírna Concept Coffee Roasters přináší anaerobně zpracovanou kávu na filtr, která nabízí neodolatelné chutě tropického ovoce a jahod se sladkými tóny cukrové vaty a ostřejším tónem rumu.
Jistým stupněm fermentace (kvašení) prochází káva ve větší či menší míře vždycky. Dochází k ní, když bakterie a kvasinky, běžně přítomné ve slupce a dužině kávových bobulí, začnou štěpit složité cukry na jednodušší organické látky, přičemž vzniká oxid uhličitý a etylalkohol. Proces „běží“ tak dlouho, dokud se všechny cukry nerozloží, nebo dokud nedojde k jeho zastavení například snížením vlhkosti. Takto farmáři vyrábějí i tuto naturální rwandu. V závěru procesu, když usoudí, že zrna dosáhla požadovaného chuťového a aromatického maxima, usuší je buď na přímém slunci, nebo v sušárnách. Kvasný proces, který probíhá bez přítomnosti kyslíku, nazýváme anaerobní fermentace.
Během tohoto procesu kávová zrna změknou a snížený tlak v nádrži do nich pomůže „přenést“ chuťové a aromatické nuance obsažené v dužině. Výsledkem je káva mimořádně bohatá a harmonická. Celková chuť samozřejmě závisí na mnoha faktorech, mezi nimi na lokalitě plantáže, klimatických podmínkách, druhu kávovníku, době sběru i přesném postupu anaerobní fermentace. Naprosto typické však pro tuto kávu jsou: výrazně sladká, komplexní chuť, zřetelné tóny ovoce (především jablek, hroznů, třešní),stopy karamelu, čokolády nebo ořechů (mohou být doplněny atraktivním kořeněným podtextem),jedinečné a intenzivní aroma.
- Nadmořská výška: 1650 m n.m.
- Producent: Valentin Kimenyi