Výběrová káva Rwanda LAKE KIVU z pražírny Obadiah Coffee je charakteristická tóny meruněk a pálivé čokolády.
Rwandští drobní pěstitelé se sdružují do družstev a sdílejí služby centralizovaných mokrých mlýnů - nebo také promývacích stanic, jak se jim místně říká. Kvetení probíhá od září do října a sklizeň od března do července, přičemž dodávky začínají v srpnu až prosinci.
Mycí stanice Gishyita byla postavena a poprvé začala zpracovávat kávu v roce 2010, v prvních letech ji vlastnilo malé družstvo, které nemělo dostatek zdrojů a kapacit na zpracování sklizně. Nedávno se družstvo rozhodlo pronajmout stanici soukromému provozovateli, který se nakonec stal jejím plným vlastníkem poté, co družstvo souhlasilo s prodejem, a to v roce 2019.
Nový majitel Providence je mladý muž, který má ambice rozvíjet úspěšnou zemědělskou firmu. Za pouhé dva roky od zahájení provozu se stanice rozrostla na více než 5 kontejnerů kávy a nabízí jak plně promytou kávu, tak i kávu naturálně zpracovanou. Stanice se nachází v okrese Karongi v západní Rwandě v nadmořské výšce 1750 m.n.m., káva pochází od místních producentů z kopců, které obklopují jezero Kivu, v nadmořské výšce 1600 až 1800 m.n.m.
Káva se těší dobrým srážkám po většinu roku a vysoká nadmořská výška s úrodnou sopečnou půdou přispívá k její kvalitě. Providence zaváděl systém sledovatelnosti, v němž zaznamenává, kdo dodává třešně do mycí stanice a kolik třešní se dodává, aby mohl mimo sezónu provádět školení o správné zemědělské praxi pro zemědělce, kteří třešně dodávají pravidelně.
- Nadmořská výška: 1735 - 1800 m.n.m.
- Sklizeno: Leden 2022