Výběrová káva Rwanda GITWE ze slovenské pražírny Mlsnacava je charakteristická tóny broskví, pomerančové marmelády, kiwi a příjemného aroma vanilky.
Rwanda je zemí s ideálními podmínkami pro pěstování kávy. Vysoká nadmořská výška, časté a pravidelné srážky, vulkanická půda s vynikající organickou strukturou... Převážnou většinu rwandské kávy pěstují drobní vlastníci půdy, kterých je až půl milionu. Jejich pozemky často nejsou větší než jeden hektar. Káva se pěstuje téměř ve všech oblastech země, přičemž větší koncentrace zemědělců je kolem jezera Kivu na jihu země. Tito drobní zemědělci žijí společně v různých družstvech a společně využívají centralizované služby zpracovatelských stanic. Kávovníky kvetou od září do října a sklizeň probíhá od března do července. Přeprava samotných zrnek probíhá od konce května.
Zpracovatelská stanice v Gitwe patří k těm mladším. Nachází se v okrese Nyamasheke, který se vyznačuje vysokou koncentrací kávovníků. Gitwe leží ve vysoké nadmořské výšce a je obklopen horami. Právě sopečná půda v této oblasti pomáhá kávě z této oblasti skutečně vyniknout. Do této zpracovatelské stanice přiváží své kávové třešně více než 800 pěstitelů a výsledkem jsou tři plné kontejnery kávových zrn. Třešně přivezené do zpracovatelské stanice v Gitwe se okamžitě zbaví slupek, namočí se na 8 až 12 hodin do fermentačních nádrží a poté se 10 až 15 dní suší na přímém slunci.
- Zpracovatelská stanice: Gitwe
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.