Výběrová káva Rwanda GITOKI ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny jahod, zralého bobulového ovoce, medu a bezového květu.
Rwanda identifikovala kávu jako potenciální zdroj příjmů z vývozu na počátku roku 2000. Vláda proto začala podporovat výstavbu zpracovatelských stanic a zároveň vytvořila program na podporu zemědělců. Zpracovatelské stanice také školí své zemědělce. Tím se zlepšuje kvalita produkovaných kávových třešní. Řada drobných zemědělců pěstuje kávu a dodává své kávové třešně do zpracovatelské stanice v Gitoki.
Odrůda Red Bourbon byla pěstována v nadmořské výšce 1 800 metrů. Ruční sběr kávových třešní prováděli drobní zemědělci a jejich rodiny. Při příjmu kávových třešní ve zpracovatelské stanici prováděli dvoufázovou kontrolu kvality. Díky tomu se do pražírny dostávají jen ta nejlepší zrna. Při sušení zrn kladli velký důraz na pomalé a šetrné sušení. Tento proces trval až 52 dní. Tato káva je skvělou volbou pro milovníky afrických ovocných káv – stačí jeden doušek a svět je hned lepší.
U kávy, která pochází ze Rwandy, se mohou vyskytnout i bramborové chuťové vady.
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.
- Sběr: 6/2022
- Farma: Gitoki