Výběrová káva Peru NUEVA FLORIDA z švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny sladkých citrusů a sušeného ovoce.
Již třetím rokem nabízíme kávu od rodiny Ccoillar, která před 25 lety přešla od pěstování brambor ke kávě. Byli unaveni suchem, špatnou úrodou a bankovními půjčkami, které nemohli nikdy splatit, a napadlo je, že pěstování kávy je tou správnou cestou. Nejstarší syn Florentino se rozhodl opustit svou farmu v Andách a nakonec našel kus vysokohorské džungle na prodej v okrese Rio Negro. Vysadil první kávovníky a vznikající farmu nazval Nueva Florida. Postupně se k němu přidal i zbytek rodiny. O 15 let později vedou farmu společně a společným úsilím se jim podařilo vyprodukovat opravdu dobrou bio kávu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1750 - 1800 m n. m.
- Oblast: Rio Negro, Satipo, Junin
- Odrůdy: Typica, Caturra, Bourbon, Pache
- Sklizeň: červenec až září