Výběrová káva Papua Nová Guinea ARUSHA NATURAL ze švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny fíků, ostružin a rozinek.
Paul Pora vlastní a provozuje zpracovatelskou stanici Grass Roots v západní části Papuy Nové Guineje. Vulkanická půda v této oblasti je mimořádně úrodná, což z ní činí premiantku v produkci kávy v zemi. Paul ovšem není typickým pěstitelem kávy. Na rozdíl od typického pěstitele kávy z PNG má vysokoškolské vzdělání v oboru zemědělství a diplom ze zemědělské školy ve Velké Británii. Než se sám stal producentem, pracoval v ústavu pro výzkum kávy. Paulovy zkušenosti a znalosti v oboru se odrážejí v řízení jeho zpracovatelské stanice a ve stálé kvalitě zde zpracovávané kávy.
Zrnka jsou zpracována suchou metodou. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší různě dlouhou dobu (v tomto případě téměř měsíc). Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať už na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Takto zpracovaná káva je následně připravená na export.
- Zpracovatelská stanice: Grass Roots
- Producent: Paul Pora
- Nadmořská výška: 1.600 - 1.900 m n. m.