Tuto kávu si oblíbí zejména přiznivci klasických a konzervativnějších chuťových profilů. Jedná se o málo acidní, krémové kafe s tóny lískových oříšků a kakaa.
Nikaragua by se mohla bez debat zařadit mezi největší bojovníky kávového světa. Je obdivuhodné s jakou sveřepostí se místní farmáři snaží udržet kávový průmysl naživu, ač se musí už více než jedno století vyrovnávat s jednou pohromou za druhou - subvenční zákony podporující více zahraniční investory než lokální farmáře, Sandinistická revoluce, během které byl vypleněn venkov, následovaná odbojem Contras proti Sandinistům zaměřeným na kávový průmysl, zemětřesení, hurikán Mitch a světová kávová krize po rozpadu International Coffee Agreement. Region Dipilto se nachází v pěstitelské oblasti Nueva Segovia, která se rozkládá v severozápadním cípu Nikaraguy, odděleném od Hondurasu přirozenou hranicí pohoří Dipilto a Jalapa. V této oblasti se nachází nejvyšší bod Nikaragui, Mogoton, který se tyčí do výšky přes 2 100 m n. m. Mezi další hojně pěstované produkty regionu patří obiloviny (kukuřice, fazole), tabák a dřevo.
Tento mikrolot prochází z farmy Finca Buenos Aires a je směsí několika odrůd. Olman Valladarez, který stojí za produkcí kávy El Mombacho (pojmenované podle sopky), se zaměřuje zejména na pěstování různých odrůd a implementaci různých metod zpracování.
Tato zrnka byla zpracována promytou metodou. V první fázi jsou třešně zbaveny slupky a dužiny mechanicky pomocí tzv. loupačky. Následně probíhá fermentace uzavřených tancích. Tento proces probíhá několi (často i desítek) hodin. Po fermentaci jsou zrnka přemístěna do promývacích kanálů, kde jsou zbavena posledních zbytků dužiny. Posledním krokem je sušení, které probíhá na vyvýšených afrických postelích.
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.