Výběrová káva Nikaragua LOS POTRERILLOS z české pražírny Kafe Francin je charakteristická tóny tmavé čokolády, sirupu a vlašských ořechů.
Máme ji pod střechou a a máme ji dost. To proto, že je to přesně káva pro všechny, kteří jsou konzervativní a nemají extravagantní chutě moc v lásce. To ovšem neznamená, že by byla tahle káva nudná, to vůbec ne, ona výrazná je, tělem i aroma, jen prostě nečekejte rozkvetlou louku, ale klasiku v podobě čokolády, ořechů a sirupu. Vybírali jsme ji na pražírně společně s kolegy a výběr nám dal letos poměrně zabrat.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1000 - 1250 m n. m.
- Farmář: Rizo family