Při pomyšlení na Vánoce si spousta lidí představí stromeček, vůni cukroví, svařeného vína, dárky a oslavy. Vánoce jsou ale zejména časem pospolitosti, vzájemné pomoci a lásky. Příběh této kávy ale ukazuje, že zázraky a dobré skutky se dějí po celý rok! Jak lépe si navodit vánoční atmosféru, než kávou se sametově hebkým tělem, tóny sušených fíků, mléčné čokolády a nektaru?
V pražírně Kafferäven Per Nordby pro svou vánoční limitku každý rok vybírají výjimečné kafe. Příběh letošní limitky začal v červenci, kdy Martha Albirová zavolala do pražírny a zeptala se, zda nepotřebují další kávu. V tuto chvíli už byla veškerá zamluvená káva naložena na lodi do Evropy. Martha vysvětlila, že jeden zákazník odstoupil od smlouvy, čímž sestry Albirovy dostal do těžké situace, protože exportní sezóna právě skončila. Sestrám tedy nezbylo nic jiného, než kontaktovat známé pražírny, jinak by musely prodat kávu v Nikaragui, což by pro ně bylo extrémně ztrátové.
Sestry poslaly vzorky do pražíren, které potom společnými silami naplnily kontejner. Ten dorazil v říjnu do Evropy a vy tak můžete ochutnat limitku s tímto skoro neuvěřitelným příběhem. Příběhy jako tento ukazují, jak důležité jsou úzké vazby mezi pražírnami a producenty. Bez této pomoci by tato káva mohla být tou poslední, kterou sestry vypěstovaly.
Medové neboli honey zpracování je metoda, při níž se čerstvé kávové třešně zbaví slupek, ale nechají se usušit bez promytí. Část plodů zůstane zachována, ale zdaleka ne tolik jako při přírodním procesu. Většina třešní je pryč, ale zbývající zlatavý lepkavý sliz připomíná med, odtud pochází název procesu. Jednou z výhod pro výrobce je, že se při medovém zpracování spotřebuje mnohem méně vody, což z této metody činí skvělou volbu pro farmy a stanice, které nemají přístup k vodnímu zdroji. Díky tomu, že se plody nechají na zrnu zaschnout, mohou být při mletí fyzicky odstraněny, místo aby byly smyty, jak je to typické pro promyté kávy. Výsledná káva má lehce nasládlou chuť
- Farma: Finca Bethania
- Producent: Martha a Ana Albir
- Nadmořská výška: 1 300 - 1 500 m n. m.