Připravte se na kávu, která vás nadchne svými nevšedními chutěmi. Tato naturálně zpracovaná káva z dalekého Myanmaru, kterou si pro vás připravila pražírna Dos Mundos, je výsledkem precizního zpracování tamější komunitou, které vytváří fascinující aroma zeleného jablka, šťavnatost rozinek, sladkost vanilky společně s lískooříškovou dochutí. Ponořte se do světa jedinečných chutí s každým douškem této parádní kávy.
Skupina farmářů Shwe Taung Thu, což znamená „Zlatý farmář“, se skládá z drobných zemědělců Danu a Pa-O, kteří produkují výběrovou kávu v oblasti Ywangan na jihu státu Shan, ve východní části Myanmaru. Skupina poskytuje svým členům vedení, finanční podporu, technickou pomoc a propojuje je s trhy s cílem zajistit spravedlivé obchodní podmínky pro jejich kávu. Káva s názvem A Lel Chaung je pojmenovaná podle vesnice, ve které je pěstována, a která zahrnuje 180 domácností členů. Každá komunita má svou vlastní pracovní skupinu, která je zodpovědná za správu zpracování kávy ve vesnici. Důraz je kladen výhradně na výrobu naturálek – klima a terroir jsou zvláště vhodné pro tento proces, s velmi suchým teplem během sezóny sklizně, což poskytuje vynikající podmínky pro sušení.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1282 m n. m.