Výběrová káva Mexiko GILDO z české pražírny Mima coffee roastery je charakteristická tóny ananasu, černého čaje a oříšků.
Hola Amigos. Mexiko nám přistálo v naší pražírně! Je to vážně pecka. Čistá a svěží chuť kávy. Tento lot je směsí odrůd Typica a Bourbon a je to káva zpracovaná klasickým promytým způsobem. Postupně se sklízí zralé třešně, které se po dalším třídění nechají alespoň 24 hodin fermentovat. Potom se promyjí a v sušárnách nebo se suší na afrických postelích. Káva byla zpracovaná v obci Miramar v regionu Yucuhiti v Mexickém státě Oaxaca Gildovou rodinou. Káva je jiskřivá, plná ovoce a bylinek.
Gildo je člověk na pravém na místě. Kávě se věnuje celý život. Pečuje o vlastní farmu, vzdělává ostatní farmáře a také kafe sám praží! Mám obrovskou radost, když na někoho takového narazím.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.