Šálek ze zrnek Mexiko EL OLMO je perfektně vyvážený, ať už si ho vychutnáte jako filtr či espresso. V pražírně Francin vykouzlili příjemnou kávičku, která nabízí jemný nasládlý chuťový profil. Těšit se můžete na tóny bylinek, sladké vanilky, karamelu, oříšků a mléčné čokolády. Díky nižším teplotám v této oblasti zde kávová zrna dozrávají pomaleji a mají tak hlubší chuť a vůni.
Farma je pojmenovaná podle ohroženého místního druhu stromu a pyšní se několika olmami, které jsou starší než 100 let. Kávová farma Olmo kombinuje třetí generaci mexických pěstitelů kávy (v čele s panem Marcosem Aguilarem) s místními partnery s cílem maximalizovat kvalitu kávy a udržitelný dopad.
V důsledku klimatických změn, odlesňování, sucha a chorob rostlin káva čelí ekologickým výzvám na celém světě. Farma Olmo je jedinečná ve svém přístupu k udržitelnosti, protože její káva (pěstovaná ve stínu stromů) se zpracovává za použití technologií solárních panelů, organického kompostu a afrických vyvýšených sušících lůžek a dokonce i C02 z přepravy pytlů s kávou je pečlivě kompenzován – prostřednictvím výsadby místních ovocných stromů.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu.
- Nadmořská výška: 1300 m n. m.