Výběrová káva Kostarika LAS LAJAS - vánoční edice z české pražírny Dos mundos je charakteristická tóny brusinek a křížal s příjemným aroma griotky.
Na farmě Las Lajas pěstuje kávovníky rodina Chacón, Oscar a Francisca a jejich čtyři děti. Farma se vyskytuje ve výšce cca 1.500 m n.m. v bujné úrodné oblasti ovlivněné atlantským počasím. Rodina začínala na farmě sama, ale teď už zaměstnává více než 100 sběračů a v promývací stanici 20 zaměstnanců. Peníze jsou vypláceny hlavě domácnosti, ženě, protože se věří, že s penězi lépe v rodině hospodaří ženy. Farma je provozována na principech ekologického zemědělství s bezchemickým výrobním procesem. Odpad ze stanice je využíván k výrobě kompostu pro kávovníky a na všechny zpracovatelské procesy využívají pouze jeden kubík vody za den.
Zpracování kávy suchou metodou v tomto případě začíná na strojích Penagos, které odstraňuji dužinu. Poté se zrna suší na slunci tak dlouho, až dosáhnou požadované barvy a optimální vlhkosti. Zrna se při sušení obracejí, aby byla zaručena konzistentní kvalita a zamezilo se vzniku plísní a nechtěných fermentačních procesů. Majitel ovšem také rád experimentuje - ať už v metodách zpracování, tak v jednotlivých pěstovaných odrůdách. Dokonce vyvinul své vlastné metody zpracování, které pojmenoval např. Alma Negra, Perla Negra a Yellow Diamond. Aktuálně na farmě pěstují Caturru, Red a Yellow Catuai, Paraiso (Sarchimore a Catuai), Milenio, Villa Sarchi, Geishu, Pacamaru a nejnověji – SL28.
- Farmáři: Oscar a Francisca Chacón
- Farma: Las Lajas
- Nadmořská výška: 1.500 m n.m.