Šťavnatý šálek hrající tropickým ovocem s perlící aciditou – tuto naturální Kostariku od slovenského Conceptu prostě musíte zažít! Hned jak balíček této kávičky otevřete, vyvalí se na váš vůně nektarinek a ananasu a při prvním ochutnání vás překvapí příjemné tóny šumivého vína.
Farma Las Lajas, odkud tato káva pochází, se nachází v malebném údolí v centrální Kostarice. Když sem někdy zavítáte, farmáři Francisca a Oscar Chacón vás přivítají s obrovským úsměvem a rádi vám ukážou svou farmu i mlýn, který nedávno zrekonstruovali. O svoji kávu se starají velmi precizně, takže tyto kávové třešně zpracované naturálním procesem jsou po namočení přesně každou hodinu otáčeny. Tím dojde k rovnoměrnému vysušení a získání komplexní chuti, kterou oceníte, až si kávičku uděláte u vás doma.
Naturálně zpracované kávy jsou neskutečně chutné, když se tedy dělají správně. Přírodní zpracování neboli suché zpracování znamená sušení a fermentaci kávy uvnitř třešní. Co si pod tím představit? Kávová zrnka se jednoduše suší vcelku bez zásahu vody nebo strojů, které by odstraňovaly část plodů. Před sušením se třešně sklidí, nechají se plavat ve vodě a roztřídí se, aby se odstranily nedozrálé nebo přezrálé plody. Dlouho před érou portafilterů a dvoukotlových domácích kávovarů se káva tímto způsobem sbírala a sušila z pohodlnosti. Dodnes je to nejpohodlnější a ekonomicky nejšetrnější způsob zpracování kávových třešní. Odhaduje se, že při suchém zpracování se spotřebuje až o 90 % méně vody než při využití jiných metod zpracování.
- Nadmořská výška: 1.450 - 1.500 m n. m.
- Farma: Las Lajas
- Producent: rodina Chacón