Výběrová káva Kostarika EL DAMA z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny mandarinek a máslových cukrovinek.
Díky velmi dobře zavedenému dodavatelskému řetězci v Kostarice se nám nestává každý den, že bychom mohli představit nové partnery. Ale tady je! El Dama z mikromlýnu Verde Alto. Leonardo Cordero a jeho rodina řídí společnost Verde Alto v Leónu Cortés. Tradiční promyté kávy se v Kostarice označují jako „double washed“ a jsou zde anomálií. Je to proto, že většina producentů má mechanické „de-mucilagers“ - stroje, které zbavují třešně dužiny více než „depulper“ a nepoužívají vodu k následnému opláchnutí zrn. Verde Alto má však tradičnější depulper, který lze vidět i v jiných středoamerických zemích. Jeho styl pěstování klade důraz na nechemické metody, využívání organických materiálů, meziplodin a aplikaci mikroorganismů.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.