Sladké pohlazení na jazyku. To na vás čeká v balení výběrovky SOUTH HUILA z dílny pražírny Terres de Café. Naprosto neodolatelná sladká kombinace chutí, která připomíná spíš zákusek než kávu. Chuť i aroma těchto zrnek připomínají máslové sušenky a sladké hrušky. V sametovém těle kávy pak dále narazíte i na jemnost datlí a žlutého melounu. Zkrátka Kolumbie jak se patří.
Pražírna spolupracuje s farmáři z regionu Huila již čtyři roky. V rámci místní spolupráce se snaží každý rok o nalezení těch nejlepších zrn odrůdy bourbon. Letošní ročník reprezentuje svou úrodou farmář Gabriel Castan z Finca Granada. Díky jeho práci se jedná o lot čistý a plný intenzivní chuti.
Bourbon je kávovníkem vyššího vzrůstu s širokými plně zelenými listy a spíše menšími třešněmi, tvořící sice menší sklizně, za to vysoké kvality chuti. Na světě lze nalézt nejen stovky jeho dceřinných odrůd, ale také čtyři varianty pojmenované dle barvy dozrálých třešní - brazilský Yellow a Red Bourbon, salvadorský Orange Bourbon a kolumbijský Pink Bourbon. Byť je Bourbon významnou součástí kávové historie, je docela pravděpodobné, že nebude součástí její budoucnosti - nejen pro jeho vysokou citlivost k rozšířeným onemocněním, ale také citlivosti na zvyšující se teploty a nepravidelnost dešťů, které lze s následujícími lety očekávat - dá se proto nejspíše přednost jeho odolnějším dcerám a synům.
Aktuálně nejvíce považovanou metodou zpracování je washed. Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1600–1800 m n. m.