Výběrová káva Kolumbie SANTA ANA z italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny višní, sušených švestek, tamarindu a kakaa.
Družstvo s názvem Anserma (podle obce v západní části departementu Caldas) zahájilo činnost v roce 1967 a dnes čítá 2 083 sdružených pěstitelů kávy, kteří s nasazením a vášní pěstují kávu vynikající kvality. Družstvo podporuje nejen zvyšování kvality produkce kávy v regionu, ale také představuje kávu jako prostředek sociálního a ekonomického rozvoje. Za tímto účelem členové dlouhodobě investují veškeré získané zisky ze svých komerčních aktivit do sociálních programů zaměřených na smysluplný dopad na širší komunitu. Zajišťují členům přístup ke zdravotní péči a životnímu pojištění, investují do programů rovnosti žen a mužů a vzdělávání a poskytují širokou škálu finančních prostředků pro své členy-producenty a jejich rodiny. Členové družstva mají rozsáhlé znalosti a zkušenosti s komercializací kávy a podporu Národní federace pěstitelů kávy Kolumbie a Departementálního výboru pěstitelů kávy Caldas. S novým generálním ředitelem Luisem Miguelem se družstvo posunulo k technologickým inovacím ve výrobě a k přechodu na pěstování speciální kávy. Za tímto účelem byly ve skladu vybudovány prostory s řízenou teplotou, aby bylo možné pečovat o mikroloty, které pěstitelé dodávají. Kromě toho družstvo začalo experimentovat s přírodně zpracovanými šaržemi, přičemž riziko přebírají výrobci. Družstvo Anserma investovalo do boxu na sušení kávy „Nuna“, který umožňuje regulovat teplotu a vlhkost v procesu sušení. Tyto boxy byly poprvé použity v Kolumbii ve snaze bojovat s extrémně náročným a denně se měnícím klimatem v kolumbijských Andách. Santa Ana je experimentální mikrolokalita, do které jsou zapojeni mladí pěstitelé kávy z družstva. Vedení doufá, že se podaří rozšířit a zlepšit kapacitu družstva, aby se do tohoto experimentálního programu mohlo zapojit více pěstitelů.
Odrůda Castillo je pojmenována po výzkumníkovi Jamie Castillovi, který v roce 2005 pomohl kolumbijskému středisku pro výzkum kávy Cenicafe tuto odrůdu vyšlechtit. Odrůda Castillo byla navržena jako vylepšení odrůdy Colombia. Je odolná vůči rzi listové (roya) a rychle se stala nejpěstovanější kávou v Kolumbii. Je vysoce výnosná, odolná různým rozšířeným chorobám a její menší velikost umožňuje větší hustotu výsadby.
Jednotliví producenti zavádějí do svého repertoáru různé zajímavé postupy metod zpracování, aby zpestřili svou nabídku. Jednou ze stále oblíbenějších metod je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí. To znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. V případě této šarže se káva po sběru a separaci promyje a fermentuje v uzavřených sudech po dobu 96 hodin. Po fermentaci se třešně vloží do sušícího boxu, kde se suší při teplotě 35-40 stupňů po dobu 100-120 hodin.
- Sklizeň: 11/2021
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.