Představujeme vám osvěžující ovocnou kávu pro milovníky šťavnatých chutí. Tato promytá káva z Kolumbie od pražírny Prodigal Coffee vás překvapí svým šťavnatým a ovocným profilem, ve kterém budou vyčnívat chutě broskví a malin. Zlepšete si den šálkem této lahodné kávy!
V oblasti Nariño se nachází 12 sopek, z nichž některé dodnes aktivně obohacují půdu. Půda je velmi bohatá na organický materiál a také na kyselý popel ze sopečných erupcí. Mnoho káv z této oblasti se pěstuje ve stínu pod stromy, které vážou dusík. Kávovníky se pěstují až do výšky 2 300 m n. m. Je to jedna z mála oblastí v Kolumbii s farmami v tak vysokých nadmořských výškách. Farmy v Nariño jsou nejmenší v Kolumbii, každá má v průměru méně než jeden hektar. Protože zemědělci mají tak malé pozemky, jsou pěstitelé velmi závislí na příjmech z pěstování kávy a intenzivně se věnují zlepšování kvality a výnosů. V oblasti jich je více než 1 200 a včetně Tobíase Loaizy, který vypěstoval právě tuto kávu. Tento farmář začal s produkcí výběrové kávy před pěti lety. Poté, co se naučil pečlivým postupům, které vyžaduje výběrová káva, se mu podařilo zvýšit cenu své kávy a následně tak zvýšit i své příjmy.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.