Z Kolumbie až k vám – a to doslova po větru! Káva Laura Enciso z farmy La Leona v oblasti Planadas, Tolima dorazila do Evropy na plachetnici díky iniciativě Belco by Sail. Menší uhlíková stopa, velký chuťový zážitek. Tahle promytá Caturra vás nadchne svým jasně červeným, ovocným profilem s tóny brusinek, třtinového cukru a hořké čokolády. Ideální jako espresso – čisté, šťavnaté, s hladkým tělem a elegantní kyselinkou, která se krásně prolíná s hlubšími tóny hořké čokolády. Čistý zážitek v šálku – a čistější planeta!
Farma La Leona se nachází ve výšce 1 800–2 100 m n. m. v malebné části pohoří And, která je známá nejen svou biodiverzitou, ale i výjimečnými mikroklimaty ideálními pro pěstování kávy. Od chvíle, kdy farma přešla do rukou Leony Enciso v roce 2019, se zdejší přístup změnil směrem k šetrnějším metodám hospodaření. Leona se zavázala k ekologičtějšímu a vědomějšímu pěstování – chemii používá jen tehdy, když je to skutečně nezbytné, a jinak spoléhá na tradiční znalosti, obnovu půdy a zdravý ekosystém. Její práce ukazuje, že výběrová káva může být nejen vynikající v chuti, ale i odpovědná vůči krajině i lidem, kteří v ní žijí. Tato farma je důkazem toho, že změna začíná na úrovni jednotlivců – a Leona je jednou z těch, kdo aktivně mění svět kávy k lepšímu. Vše, co dělá, směřuje k tomu, aby byla káva propojením mezi lidmi, kulturami a přírodou – udržitelná, uvědomělá a srdcem dělaná.
Zpracování je klasicky promyté – zralé třešně se odslupkují, fermentují ve vodě, aby se rozložil lepkavý mucilagin, a následně se omyjí a suší na betonových terasách na ideální vlhkost 11 %. Pravidelné promíchávání zajišťuje rovnoměrné sušení, což se odráží i v chuťové čistotě. Výsledek? Káva, která má duši místa, odkud pochází, i příběh, který stojí za to sdílet. A chutná tak dobře, že na ni nezapomenete – ani vy, ani planeta.
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.