Tropická, šťavnatá a trošku rebelská, to je Kolumbie LAS GARZAS z českobudějovické pražírny Kmen Coffee Roasters. Tahle fermentovaná naturální kráska vás hned po zalití pozve na grilovačku chutí. Ucítíte grilovaný ananas, kakaový likér a šťavnatou marakuju. Při chladnutí se v šálku rozvine i hebká čokoláda, která celé tohle tropické dobrodružství krásně uzemní. Ideální na filtr nebo jako osvěžující cold brew, právě tuto přípravu doporučují samotní baristé z Kmene.
Káva pochází z oblasti Gaitania v regionu Tolima, kde v nadmořské výšce 1 700–2 000 m n. m. hospodaří drobní farmáři. Spojeni pod křídly exportéra Azahar Coffee, dodávají zrna z odrůd Caturra, Castillo a Colombia. Farma Las Garzas je příkladem toho, jak silná může být komunita pěstitelů, která si i přes těžká období udržela vášeň pro kávu. V 90. letech se kvůli nízkým výkupním cenám mnoho pěstitelů uchýlilo k pěstování máku. Dnes se ale region znovu zapisuje jako kávová velmoc, nejen díky odhodlání farmářů, ale i ideálním podmínkám v podobě vulkanické půdy, bohatého mikroklimatu a výhledy na třetí nejvyšší horu Kolumbie Nevado del Huila.
Káva je zpracována naturálně, ale v průběhu třešně procházejí 38hodinovou fermentací, která jim dodává výraznější ovocný profil. Následuje sušení po dobu osmi dnů na afrických postelích ve stínu, což zajišťuje rovnoměrné prosychání a zachování komplexity. Právě díky této pečlivé metodě zpracování je výsledná káva tak živá, sladká a výjimečně plná. Kolumbie Las Garzas je tak nejen chuťovým zážitkem, ale i příběhem lidí, kteří svým rukám i půdě věří natolik, že dokážou měnit svět jeden šálek po druhém.