Výběrová káva Kolumbie LA ARGENTINA skotské pražírny Cairngorm Coffee je charakteristická tóny jahod, červeného jablka, cukrové třtiny a pomerančové marmelády.
La Argentina je součástí farmářského kolektivu Cedro Alto, který nabízí řadu výhod malým farmářům. Dnes se kolektiv rozrostl a zahrnuje přibližně 75 farem produkujících na 120 různých mikrolotů. Funkce tohoto sdružení spočívá v logistice a obchodu mezi bránami zpracovatelských farem a pražíren z jiných zemí. V zásadě každý farmář, který je členem kolektivu, odešle vzorky každé sklizně nebo mikrolotu, kterou vyrobí, do cuppingové laboratoře Cedro Alto. Zde se zpracuje vše, co od producentů dorazí a následně poskytují podrobnou zpětnou vazbu a pokud kvalita šálků dosáhne dohodnuté úrovně, kolektiv předfinancuje producenta a efektivně nakoupí kávu za cenu, o které se domnívá, že by za ni zaplatili pražírny, mínus náklady. Je poté odpovědností sdružení kávu exportovat, importovat, skladovat, uvádět na trh a prodávat pražírnám, protože farmář již dostal zaplaceno.
Třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio). Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Farmář: Walinda Alban
- Producent: Cedro Alto
- Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
- Zpracování: Polopromyté anaerobní