Tahle kávička si říká o standing ovation. Výběrová limitka z Kolumbie od farmářky Imeldy Del Socorro Gomez vás vezme na jízdu plnou sladkosti, šťavnatosti a vůní, které jen tak nezapomenete. V šálku rozeznáte tóny bonbonů, marshmallow, růžového tonicu a cream sody. Pražírna Rebelbean si tenhle lot nevybrala náhodou – byl to absolutní favorit jejich Head Roasterky Alici na slepé cuppingové aukci Best of Huila 2024. A nejen to, káva je zároveň první, kterou si kdy vydražili přímo od farmáře.
Za tímto nezapomenutelným lotem stojí farma Filadelfia, která se rozkládá poblíž vesnice El Tabor v regionu Huila, známém pro svou špičkovou produkci výběrové kávy. Rodinný podnik vede trojice Gomezových – Ramon, Imelda a jejich syn Jorge Mario. Ramon, mimo jiné zkušený Q-grader (mezinárodně certifikovaný profesionál, který dokáže hodnotit kvalitu výběrové kávy podle standardů organizace CQI – Coffee Quality Institute) a nákupčí pro InConexus (kolumbijská exportní společnost zaměřená na výběrovou kávu), přenáší své know-how i do rodinné produkce, kde se zaměřují na kvalitu, udržitelnost a regenerativní přístup k zemědělství. Jorge, jako zástupce třetí generace farmářů, vnáší do práce inovace a novou energii. Přesto byla právě Imelda tou, která se rozhodla přihlásit svůj vlastní lot do soutěže Best of Huila – a získat se svou kávou nádherné 5. místo.
Odrůda Pink Bourbon byla zpracována náročnou metodou anaerobic honey, která je ideálním receptem na komplexní a sladký šálek. Nejprve došlo ke sběru pouze plně zralých třešní, které byly vytříděny podle hustoty a následně sanitovány. Poté fermentovaly 48 hodin anaerobně, což vytvořilo hladší texturu a zvýraznilo ovocné tóny. Po odstranění slupky bez použití vody proběhla druhá fermentace, tentokrát 90 hodin opět anaerobně, ale s ponechanou dužinou, čímž se posílila sladkost a jemnost. Sušení probíhalo pečlivě na vyvýšených postelích až 25 dní, aby se zachovaly všechny delikátní chutě.
- Nadmořská výška: 1730 m n. m.