Výběrová káva Kolumbie FINCA LAS NUBES z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny vanilky, limety, pomeranče a karamelu.
Finca Las Nubes, která se nachází v městečku Agua Negra jen 15 minut od Pitalita v kolumbijském státě Huila, je partnerstvím profesionálů ze všech částí dodavatelského řetězce kávy. Spojením těchto rozmanitých zkušeností z jednotlivých fází procesu se tým plánuje zaměřit na kvalitu a udržitelnost v průběhu celé produkce. Farma byla zakoupena na začátku roku 2020 a byla již osázena kávou, ale potřebovala určitou pozornost a péči, aby se kávovníky dostaly do dobré kondice. I když se zpočátku část práce zaměřovala na přípravu stromů k produkci kvalitní kávy, farmáři již měli v plánu vysadit v Kolumbii méně obvyklé odrůdy – například Mokka nebo Sudan Rume. V současné době jsou na farmě o rozloze 27 hektarů vysázeny odrůdy Castillo, Colombia, Caturra, Pacamara, Pink Bourbon a Gesha. Las Nubes se nachází na vrcholu hory s výhledem na údolí Laboyos, kde jsou přes den mírné teploty kolem 18 – 21 °C a v noci chladnější teploty kolem 10 – 12 °C. Z farmy je nerušený výhled na údolí a okolní hory. Hlavní budova farmy je vybavena sušírnou pod střechou a systémem sběru vody, který uchovává dešťovou vodu v podzemní nádrži pro každodenní práci a zpracování kávy. Las Nubes má na místě také automatizovaný systém plovoucích třešní, depulper a mechanické silo o kapacitě 10 000 kg na zpracování.
Odrůda Castillo je pojmenována po výzkumníkovi Jamie Castillovi, který v roce 2005 pomohl kolumbijskému výzkumnému středisku Cenicafe tuto odrůdu vyvinout. Odrůda Castillo byla navržena jako vylepšení odrůdy Colombia a rychle se stala nejpěstovanější kávou v Kolumbii. Je vysoce výnosná, odolná vůči rzi listové a dalším rozšířeným chorobám a její menší velikost umožňuje větší hustotu výsadby. Na základě receptury Catimor HdT x Caturra vytvořila společnost Cenicafé první odrůdu Colombia jako kompozit F5 a uvedla ji na trh v roce 1982.
Promytá metoda umožňuje ochutnat to, co je uvnitř, nikoliv na povrchu. Promyté kávy jsou téměř stoprocentně závislé na tom, zda zrno během svého vegetačního cyklu vstřebalo dostatek přírodních cukrů a živin. To znamená, že odrůda, půda, počasí, zralost, fermentace, praní a sušení jsou naprosto klíčové. Promyté kávy odrážejí jak vědecké poznatky o pěstování dokonalých kávových zrn, tak skutečnost, že pěstitelé jsou nedílnou součástí tvorby chuti kávového zrna. Při pohledu na promyté kávy je zřejmé, že země původu a podmínky prostředí hrají zásadní roli při dotváření chuti.
Při promytém zpracování se dužina (tj. exokarp a část mezokarpu) odstraňuje mechanicky. Zbylý mezokarp, nazývaný sliz, ulpívá na pergamenu a před sušením se rovněž odstraňuje. Během tohoto procesu se cukry obsažené ve slizu odstraňují přirozenou fermentací nebo mechanickým drhnutím. Sliz je ve vodě nerozpustný a ulpívá na pergamenu příliš silně, než aby se dal odstranit pouhým omytím. Sliz lze odstranit kvašením a následným praním nebo silným třením ve strojích zvaných odstraňovače slizu. Fermentaci lze provést tak, že se káva naskládá venku nebo se umístí pod vodu a nechá se působit příroda. Po odstranění cukrů lze zrna následně projít sekundárním mytím, aby se odstranily další nečistoty, nebo je lze ihned odvézt na lůžka k sušení. Tato šarže kávy byla vybrána pro zpracování praním. Třešně určené k výrobě prané kávy se sklízejí, když dosáhnou 20-22 stupňů Brix, což je jednotka pro měření obsahu cukru v třešních. Káva se pak před depulací vyplavuje, aby se odstranily všechny špatné třešně. Vyloupaná káva se 40 hodin fermentuje a poté se zcela vypere. Nakonec se káva přesune do sušárny na parabolické vyvýšené postele, kde se suší 18 - 20 dní, dokud nedosáhne cílového procenta vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1775 m n. m.
- Sběr: 6-7/2022