Výběrová káva Kolumbie EL CEDRITO z švédské pražírny Muttley & Jack's je charakteristická tóny ibišku, jablek a malinového džemu.
Rony a jeho rodina koupili farmu El Cedrito asi před 20 lety s cílem zlepšit kvalitu života. S údivem zjistili, že Narino je privilegovanou oblastí pro pěstování kvalitní kávy, protože může růst ve vysokých nadmořských výškách, což předurčuje produkci speciální kávy. Rozhodli se tedy začít pěstovat odrůdu Caturro a nyní mají také odrůdy Castillo a Colombia. Kromě kávy pěstují i další plodiny, například banány, pomeranče, citrony a mandarinky pro spotřebu rodičů a manželky. Má také přírodní rezervační oblast s eukalypty a malou říčku protékající farmou .V Nariñu se nachází řada oblastí, kde se pěstuje káva. Je to výsadní oblast pro produkci kávy, ale představuje také určité problémy, například nedostatek stínu, který by chránil plodiny před přímým slunečním zářením. Relativně vysoká vlhkost a vítr, stejně jako mikroklima kaňonu, který farmy obklopuje, předurčují klima a půdu k produkci speciální kávy. V tomto departementu na jihozápadě Kolumbie jsou tradiční alternativní metody sušení, jako je med a přírodní zpracování.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Rony Gomez
- Nadmořská výška: 2000 - 22000 m n. m.