Výběrovka Keňa ORETI vás donutí změnit názor na kávy z Keni. Na výraznou rybízovou chuť jsme si u káv této oblasti už jistě všichni zvykli, ale ve švédské pražírně Morgon Coffee Roasters si řekli, že tyto známé chutě rozšíří, a dají tak těmto kávovým zrnkům úplně nový chuťový rozměr. Ve výsledném šálků ucítíte, že se pomalu ale jistě blíží jaro. V chuti převládá lehkost jahodové limonády v kombinaci s lahodnými broskvemi a jemným aroma bezového květu.
Tento šťavnatý lot k nám přichází z oblasti Oreti u náhorní plošiny Thika. Samostatné farmy jsou v Keni velmi vzácné, obvykle zde najdete družstva, tzv. „továrny“. V Oreti mají celkem 40 stálých zaměstnanců, kteří zde pracují už léta, zdokonalují své řemeslo a zároveň pěstují své stromy a kávu. Zaměstnanci mají výbor, který si sami zvolili a který se každý měsíc schází, aby s vedením statku projednal sociální, finanční, bezpečnostní a zdravotní otázky.
V celé Keni se mění „klasické“ profily v důsledku klimatických změn a zavádění nových odrůd, které se tomu přizpůsobují. Tato šarže z Oreti je naopak 100% SL28, odrůda, která je nejvíce spojována s těmi velkými, odvážnými a šťavnatými profily, které z Keni milujeme.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Káva fermentuje 18 až 24 hodin. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Nadmořská výška: 1.585 m n. m.
- Sklizeň: leden 2022