Divoká a svěží kávička, která bezpochyby probere i největšího spáče. To je Keňa KIUNGU z pražírny Square Mile. Je to opravdu Keňa jak se patří, plná šťavnatých ovocných tónů. V šálku této výběrovky najdete výrazné mandarinky, zelené jablko a kyselé bonbóny. Káva, která rozzáří každé odpoledne.
V pražírně Square Mile opravdu přišli těmto zrnům na chuť. Kiungu můžete znát z jejich Sweetshop Blendu. Tak jim zachutnala, že se rozhodli ji napražit i samostatně na filtr.
Zrnka pochází z Embu na severovýchodě okresu Kirinyaga. Oblast leží na svazích Mount Kenya. Toto klima a lokace nabízí farmářům skvělé podmínky. Mount Kenya je totiž vyhaslá sopka, půda na jejích svazích je neskutečně bohatá na živiny. Kávovníky, které zde rostou, rostou do značné výšky a výsledná chuť jejich zrn je velmi ovocná a plná.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1600–1900 m n.m.