Výběrová káva Keňa KIRINGA z dánské pražírny La Cabra je charakteristická tóny lesních plodů a sirupu.
Společnost Long Miles koupila mycí stanici Thunguri na severu Kirinyagy v roce 2019 a v roce 2021 dokončila svou první sezónu sklizně. Stanici jsme mohli navštívit v lednu minulého roku a od té doby čekáme na příjezd dalších šarží. Možnost strávit čas s týmem přímo na místě a nasát jejich upřímnou snahu o lepší podmínky pro partnerské farmáře byla jednou z nejinspirativnějších částí cesty. Financují stromy pro zemědělce, především makadamové a avokádové. Výsadba těchto stromů zachycuje uhlík a umožňuje přístup ke grantům, díky nimž Long Miles financuje komunitní projekty a agronomickou podporu zemědělců prostřednictvím svého programu Coffee Scout. Zemědělci také mohou prodávat plody z těchto stromů na trhu, což jim poskytuje další zdroj příjmů.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Kiringa Farmers
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
- Sklizeň: září 2022