Výběrová káva Keňa KIMANDI AB z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny černého rybízu, yerba maté a agávového sirupu.
Podobně jako například v Etiopii nebo v jiných afrických zemích, i zde se farmáři sdružují primárně ve formě družstev. Jednotlivé loty tak pocházejí tak trochu ode všech, od stovek až tisíců farmářů! Keňa je dobře známá pro svou vyšší aciditu a silně ovocný chuťový profil, způsobený kombinací odrůdy, terroiru ale i procesu zpracování.
Kávové třešně se sbírají při ideální zralosti a jsou ihned zbaveny slupky a zpracovány promytou metodou. Následuje fermentace, kterými se odstraní zbylá dužina, a poté jsou již čistá zrna důsledně promyta a naložena na dalších 24h do nádrže s chladnou vodou. Odtud v názvu zpracování „soaked“ – tento krok má značný vliv na rozvoj aminokyselin v kávových zrnech, které se pak podílí na tvorbě typického ovocného keňského aroma.
V tom překvapí, ale krásně ladí čajová vůně yerba maté doplněná o šťavnatou chuť bobulového ovoce a citrusů, které se projeví hlavně v závěru svou mírnou trpkostí. Chuť je ale primárně sladká až sirupová, aftertaste příjemně dlouhý.
- Zpracovatelský závod: Kabare Cooperative
- Nadmořská výška: 1700 - 1800 m n. m.