Velmi klasická Keňa s malým překvapením. I takto by se dala charakterizovat tato výběrovka z lotyšské pražírny Rocket Bean Roastery. Explozi ovocnosti, na kterou jsme u keňských káv zvyklí, doplňuje kyselost rajčatového džusu a závěr čokoládové zmrzliny.
Promývací stanice Kiandu je součástí FCS Mutheka, která čítá téměř 5 643 aktivních členů. Každý člen vlastní asi 225 kávovníků a většina farem pěstuje také další plodiny, jako je kukuřice, fazole a maniok. Zemědělci zde pěstují především odrůdy SL28 a SL34, ale stejně jako téměř ve všech družstvech v Keni se mohou míchat s dalšími odrůdami, jako jsou Ruiru 11 a Batian - ty jsou ve srovnání s SL zastoupeny ve velmi malém poměru. V Keni, kde stancie zpracovává kávu od mnoha různých drobných pěstitelů, je třídění třešní nejdůležitějším krokem k zajištění kvality šálků a konzistence lotů. Družstva dávají těmto pěstitelům větší kontrolu, aby mohli selektivně ručně sbírat a dodávat do továrny jen ty nejzralejší třešně, ale další selekce třešní se provádí také v továrně oddužněním.
Tato šarže byla zpracována promytou metodou, kdy se po depulpaci provádí suchá fermentace. Poté se káva promyje a na dalších 48 hodin namočí v betonových kanálech, aby na pergamenu nezůstal žádný sliz. Káva se následně suší na terasách. Poté se přenese na vyvýšená lůžka.
- Nadmořská výška: 1 766 m n. m.
- Sklizeň: 11/2021 - 1/2022
- Promývací stanice: Kiandu