Výběrová káva Keňa Kiandu ze slovenské pražírny Concept Coffee Roasters vnáší do vašich úst bohatě vyváženou kyselost se sirupovitou, živou chutí. To vše je podpořeno charakteristickými tóny černého rybízu, jahod a pomerančů.
Továrna na kávu Kiandu je součástí Společnosti farmářů kávy Mutheka, která sdružuje téměř 6 000 aktivních členů. Na jednoho farmáře připadá v průměru asi 160 kávovníků a většina farem pěstuje i další plodiny, jako je kukuřice, fazole a sladké brambory. Mutheka FCS je relativně nový subjekt, který vznikl v roce 2004 po rozdělení Giant Tetu Coffee Growers Co-Operative Society. FCS se nachází v okrese Nyeri na východě pohoří Aberdare a západně od hory Mt Kenya a provozuje 7 továren: Chorong'i, Kaiguri, Kamuyu, Kigwandi, Kihuyo a Muthua-ini (samozřejmě spolu s Kiandu) s celkovým počtem asi 6 000 drobných pěstitelů kávy.
Zralé třešně jsou po sběru přivezeny drobnými zemědělci do továrny, kde jsou následně zpracovány tak, že se z nich odstraní slupka a dužina - tzv. mokrá metoda zpracování. Továrna používá tříkotoučový rozvlákňovač Mc Kinnon k odstranění slupky a plodů z vnitřní pergamenové vrstvy, která chrání zelená kávová zrna, a poté se káva podrobí suché fermentaci, aby se rozpadl sliz ulpívající na pergamenu, který zůstává ve fermentačních nádržích 18 až 24 hodin. Poté káva projde mycími kanály, aby se zajistilo odstranění všech plodů, a projde posledním nočním namáčením, než se rozloží na vyvýšené sušící stoly. Doba sušení na stolech závisí na klimatu, okolní teplotě a celkovém objemu zpracovávané produkce a může trvat celkem 7 až 15 dní.
- Nadmořská výška: 1766 m n. m.
- Producent: Více menších farmářů