Výběrová káva Keňa KAMOKO AA ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny pomeranče, růžového grepu, meruňek a rebarbory.
Sdružení Kamoko dokáže pokrýt až 1 500 drobných zemědělců. Poskytuje jim nové sazenice a také vybavení potřebné k provozu farmy. Pořádá také semináře o řízení a péči o farmu. Kávovníky těchto pěstitelů rostou na velmi úrodné sopečné půdě. Hlavními odrůdami jejich produkce jsou SL28, SL34. AA v názvu označuje velikost zrn a vysokou ovocnost (charakteristickou pro keňské kávy) této výběrové kávy. U nově vysazených kávovníků trvá 3 až 4 roky, než kávové třešně začnou plodit. Při ruční sklizni se dbá na to, aby se vybíraly jen ty nejzralejší třešně správné barvy. Po sklizni je logistickou prioritou co nejrychlejší přeprava zrn do zpracovatelské stanice. V chuti pomeranče, růžového grapefruitu, meruňky a cukrové třtiny se projevuje úsilí zemědělců, pracovníků zpracovatelské stanice a naší pražírny. Výsledkem této dlouhé a náročné cesty je výjimečná káva, kterou si nesmíte nechat ujít.
Zrna byla zpracovánaí mokrou metodou, která výsledné kávě dodává lehkou a čistou chuť. Vodní kanálky oddělují nezralá zrnka od zralých. Nezralá, lehčí, plavou na hladině a plná, zralá, padají na dno nádrže. Vyzrálá zrna se poté přesunou do fermentačních nádrží, kde v závislosti na řadě faktorů zůstávají 12 až 48 hodin. Po ukončení kvašení se zrna znovu propláchnou ve vodě. Posledním krokem zpracování je sušení na afrických postelích.
- Sklizeň: 1/2022
- Nadmořská výška: 1 400 m n. m.