Výběrová káva Keňa KAINAMUI z dánské pražírny April Coffee je charakteristická tóny lesního ovoce, švestek a kandovaného grapefruitu.
V zemi je asi 700 000–800 000 kávovníků, ale průměrný producent kávy může mít na svém pozemku pouhých 80–200 stromů. Z velké části pěstují tito farmáři pouze kávu. Drobní zemědělci mají na svých pozemcích odrůdy především SL28 a SL34. Kromě kávy je pro ně ale obvyklé pěstovat také čaj, fazole, sladké brambory a další plodiny určené k prodeji a domácímu použití. Vzhledem k tomu, že drobní zemědělci rostou tak málo, jednotlivě, mnozí patří do Farmers Cooperative Society (FCS). Tyto společnosti vlastní a provozují továrny na kávu, kterým se zde říká mycí stanice.
Právě do těchto stanic po ruční sklizni kávových třešní farmáři dodávají, aby tak mohl být zahájen promývací proces, díky kterému se káva zároveň třídí. Uschlé, nedozrálé či poškozené plody jsou lehčí, takže vyplavají na povrch, naopak zralé třešně klesnou na dno nádoby. Po promytí a selekci se odstraňuje vrchní slupka a část dužiny pomocí tzv. depulperu, což je stroj připomínající velký mlýnek. Při mokrém zpracování kávy je důležité, aby se slupka s dužinou odstranila do 24 hodin po sběru, jinak přischnou k zrnu a jejich odstranění je mnohem těžší, což může v konečném důsledku vést až k poškození zrna. Očištěná zrna následně putují do tzv. kvasných nádrží, kde probíhá proces fermentace, při kterém enzymy uvolňují zbytky slupek a dužin. Fermentace může trvat 12 až 36 hodin, přičemž její délku ovlivňuje množství zbytkové dužiny a pergamenu, množství mikroorganismů v nádrži a také okolní teplota. Pokud by se zrna fermentovala příliš dlouho, mohla by začít hnít a tím zkazit celou várku. Po fermentaci obsahují zrna zhruba 50 % vlhkosti, a tak je třeba je ještě přesušit. Když je málo slunečního záření, je příliš vlhko nebo jde o velkou farmu s vybavením, zrna se mohou sušit i v mechanických sušičkách s horkým vzduchem.
- Producent: New Ngariama Farmer Coop.
- Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
- Sklizeň: říjen-prosinec 2020