Keňa KAINAMUI - sustainable profile

od April Coffee Roasters

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
April Coffee Roasters
Země původu
Keňa výběrová káva Keňa
Region
Ngariama
Odrůda
Batian, SL28, SL34, Ruiru 11, K7
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Švestky, Kandovaný grapefruit, Lesní ovoce
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot, Espresso, Moka konvička

Výběrová káva Keňa KAINAMUI z dánské pražírny April Coffee je charakteristická tóny lesního ovoce, švestek a kandovaného grapefruitu.

V zemi je asi 700 000–800 000 kávovníků, ale průměrný producent kávy může mít na svém pozemku pouhých 80–200 stromů. Z velké části pěstují tito farmáři pouze kávu. Drobní zemědělci mají na svých pozemcích odrůdy především SL28 a SL34. Kromě kávy je pro ně ale obvyklé pěstovat také čaj, fazole, sladké brambory a další plodiny určené k prodeji a domácímu použití. Vzhledem k tomu, že drobní zemědělci rostou tak málo, jednotlivě, mnozí patří do Farmers Cooperative Society (FCS). Tyto společnosti vlastní a provozují továrny na kávu, kterým se zde říká mycí stanice.

Právě do těchto stanic po ruční sklizni kávových třešní farmáři dodávají, aby tak mohl být zahájen promývací proces, díky kterému se káva zároveň třídí. Uschlé, nedozrálé či poškozené plody jsou lehčí, takže vyplavají na povrch, naopak zralé třešně klesnou na dno nádoby. Po promytí a selekci se odstraňuje vrchní slupka a část dužiny pomocí tzv. depulperu, což je stroj připomínající velký mlýnek. Při mokrém zpracování kávy je důležité, aby se slupka s dužinou odstranila do 24 hodin po sběru, jinak přischnou k zrnu a jejich odstranění je mnohem těžší, což může v konečném důsledku vést až k poškození zrna. Očištěná zrna následně putují do tzv. kvasných nádrží, kde probíhá proces fermentace, při kterém enzymy uvolňují zbytky slupek a dužin. Fermentace může trvat 12 až 36 hodin, přičemž její délku ovlivňuje množství zbytkové dužiny a pergamenu, množství mikroorganismů v nádrži a také okolní teplota. Pokud by se zrna fermentovala příliš dlouho, mohla by začít hnít a tím zkazit celou várku. Po fermentaci obsahují zrna zhruba 50 % vlhkosti, a tak je třeba je ještě přesušit. Když je málo slunečního záření, je příliš vlhko nebo jde o velkou farmu s vybavením, zrna se mohou sušit i v mechanických sušičkách s horkým vzduchem.

  • Producent: New Ngariama Farmer Coop.
  • Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
  • Sklizeň: říjen-prosinec 2020

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5362 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice