Keňa IYEGO AB - filtr

od 19grams coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
19grams coffee
Země původu
Keňa výběrová káva Keňa
Region
Murang’a
Odrůda
SL28, SL34
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Ananas, Bílá broskev, Vanilka
Cuppingové skóre
90/100
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Keňa IYEGO AB z německé pražírny 19grams je charakteristická tóny ananasu, bílé broskve a vanilky.

Tato keňská káva Iyego pochází z kraje Murang'a, oblasti pěstování kávy poblíž Kirinyagy, která leží na úpatí pohoří Aberdares. Oblast má hlubokou, dobře odvodněnou a úrodnou sopečnou půdu v dostatečné nadmořské výšce i vysokými ročními srážkami. V současné době je v družstvu Iyego zapojeno přibližně 8 000 aktivních členů a každý člen má v asi půl hektaru půdy, na které pěstuje kávu, makadamii, fazole, banány a kukuřici. Pěstování ovoce a zeleniny ve smíšené kultuře je pro místní obyvatele důležité, protože chtějí efektivně využívat půdu, aniž by poškodili výživnou půdu.

Kávu ručně sbírají drobní pěstitelé, poté se dodává do továrny Iyego, kde se drtí a následně zpracovává metodou praní. Při ní se nejprve oddělí hustá zrna od nezralých mbunis (plovoucích zrn) pomocí vodní floatace - hustší zrna se potopí a jsou poslána kanály do fermentační nádrže. Tato první fáze fermentace trvá přibližně 24 hodin, poté se zrna promyjí a posílají se na dalších 12-24 hodin do sekundární fermentační nádrže. Po ukončení fermentace se zrna dostanou do promývacích kanálů, kde se znova oddělí plovoucí zrna a hustá zrna se zbaví slizu. Poté se promytá zrna dostanou do namáčecích nádrží, kde mohou být pod čistou vodou dalších 24 hodin. Tento proces namáčení umožňuje, aby se v buněčné struktuře každého zrna uvolnily aminokyseliny a bílkoviny, což má za následek vyšší úroveň kyselosti a komplexní ovocné chuti v šálku. Tento proces namáčení dává keňské kávě její živé chuťové profily, kterými je tak proslulá. Poté se zrna přenesou na počáteční sušící lůžka, kde se položí v tenké vrstvě, aby se rychle odstranilo přibližně 50 % vlhkosti. Tato první fáze sušení může trvat přibližně 6 hodin, než se zrna shromáždí a položí do silnějších vrstev na zbývajících 5 až 10 dní sušení. Suchá pergamenová káva se poté dopraví do mlýna a uloží se do bodegy - vyvýšené buňky vyrobené z kuřecího drátu, které kávě umožňují plně dýchat, kde odpočívá.

  • Nadmořská výška: 1 800 m n.m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5364 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice