Když se řekne výběrovka z Keni, většinou to znamená vyvážené a živé kafe. Káva, která není ani jemná, ani hustá, ale svěží a funky. Přesně taková je tato výběrovka z pražírny Kafferäven Per Nordby, s tóny černého rybízu a třešní představuje dokonalou harmonii mezi sladkým a ovocným kafem.
Promývací stanici Gatagua provozuje družstvo Kagaa Farmers Cooperative Society. Ačkoliv družstvo vzniklo teprve v roce 2019, stanice byla postavena v 60. letech 20. století. V této době byla kávová produkce v Keni mnohem větší, takže i stanice musela zvládnout zpracovat větší objemy kávy. Díky tomu se může družstvo rozrůstat o nové členy.
Gatagua se nachází v nadmořské výšce 1 630 metrů, kávové třešně jsou sem dodávány ještě v den sklizně a jsou zde ručně třízeny. Členové pěstují zejména odrůdy SL, Ruiru a Batian. Tyto odrůdy mají vyšší výnosy a jsou odolnější vůči mrazu a škůdcům.
Promytá metoda zpracování kávy je jedna z nejčastěji používaných technik, která zdůrazňuje jemnost a komplexnost chuti. Tento proces začíná odstraněním plodu kávového stromu od zrna, které se pak umístí do vodních nádrží, kde probíhá fermentace, díky které se od zrn oddělují zbytky dužniny. Po fermentaci se zrna důkladně opláchnou a nechají se vysušit, buď na slunci nebo v sušárnách. Tato technika, ačkoliv náročnější a dražší ve srovnání s ostatními, produkuje čistou kávu s výraznými ovocnými tóny a vysokou aciditou, které jsou v kávovém světě vysoce ceněny.
- Sklizeň: 2020
- Nadmořská výška: 1 600 - 1 850 m n. m.