Výběrová káva Keňa GATAGUA ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny krému, rybízu, rebarbory a máslovo-karamelových bonbónů.
Tak, jak je v celé Keni běžné, i Kagaa vykupuje třešně od producentů, kteří pěstují mix odrůd kávovníku od starých keřů SL 28 / SL 34 až po "moderní" a rezistentní (především vůči škůdcům a rzi kávovníkových listů) Batian a Ruiru 11. Tyto odrůdy mají vyšší výnos na hektar oproti tradičním SL, a proto získávají čím dál tím víc na popularitě. Poměr mezi těmito odrůdami je na každé farmě různý.
Hlavní sklizeň trvá od října do ledna, vedlejší pak od března do dubna. Pro zpracování kávy se používá tradiční promytá metoda. Čerstvě sebrané třešně jsou zbaveny slupky v diskových loupačkách (viz. foto níže), následuje suchá fermentace v betonových nádržích (většinou přes noc, 12-16 hodin), promytí a ponechání třešní ve studené vodě před samotným rozprostřením na africké postele. Sušení trvá dle počasí 7-15 dní.
V současné době má družstvo 609 členů, z toho 200 žen. V Gatagua jsou tři zkušení pracovníci, kteří se starají o stroje a udržují všechna zařízení v dobrém stavu. Během sklizně pracuje na farmě dalších 20 lidí, kteří sbírají a zpracovávají kávu.
Kafferäven spolupracuje s Kagaa Farmers Cooperative Society v Muranga už od dob jejich založení, a jsou vděčný že můžou být součástí jejich kávových cest hned od začátku. Sklizeň roku 2020 je jejich druhá. V únoru 2020 měli Kafferäven Per Nordby možnost se setkat s představenstvem družstva, které jim vysvětlilo svou vizi a filozofii a provedlo je po stanici. U nich platí motto „kvalita určuje cenu“ a cílem je vyrábět nejlepší kávu v regionu.
- Producent: Coop Kagaa
- Nadmořská výška: 1600-1850m n.m.
- Odrůda: SL, Ruiru, Batian