Můžete začít slavit, belgická pražírna Naga specializující se na Asijské kávové originy je zpět! Že jste ještě neměli kávu ze Sumatry? Ale to je chyba! Tento Indonéský ostrov je nejen tropickým rájem na zemi, ale také domovem úžasných káv, které čekají na objevení. Místní se nebojí experimentálnějších zpracování jako je anaerobní prodloužená fermentace u této kávičky. Díky tomu ochutnáte tóny mexického nápoje tepache chutnajícího po ananasech a hnědém cukru. Do toho vás na tomto tropickém dobrodružství přepadne exotického liči a všechno to vyrovná sametově jemná hořká čokoláda.
Tato káva pochází od producenta Aulia Kahpi z farmy Rakyat, kde se pěstují odrůdy Abyssinia, Ateng, Caturra, Gayo, Timtim a Tipica ve výškách 1300 až 1600 metrů nad mořem a je zpracován prodlouženou anaerobní fermentací. V roce 2019 získal Aulia 9. místo v soutěži Sumatra Prestige Cup za svou promytou kávu, což označuje jeho návrat k produkci kávy po původním podnikání v těžbě drahých kamenů. Jeho vášeň pro kávu se nyní projevuje na farmě Rakyat, kterou zdědil po rodině. S vášní se věnuje pěstování kávy a nakupuje třešně od místních farmářů jako nejoddanější farmář z okolí.
Promytá metoda zpracování, známá v Indonésii jako giling basah, je jedinečným rysem indonéské kávy a pravděpodobně se začala používat v Acehu na konci 70. let. Její popularita vzešla z nedostatku infrastruktury pro sušení, aby se ochránil pergamen před vysokou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami na Sumatře. Suché zpracování kávy v oblastech s konstantní vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami představuje výzvu, což činí washed process preferovanou metodou.
- Nadmořská výška: 1.300 - 1.600 m n. m.
- Sklizeň: 2023
- Producent: Aulia Kahpi, Rakyat Farm