Naga Coffee

4.2 / 5

O nás

Tel: +32 484 733 342
Adresa: Rue du Patch 20A
1330, Rixensart
Belgie
Web: naga.coffee
Sociální:

Belgická pražírna Naga Coffee je jedinečná svým mytologickým příběhem na pozadí výběrové kávy. Její název je totiž inspirován hadím božstvem, které hraje důležitou roli v buddhismu a folklóru jihovýchodní Asie. Obvykle je mu přisuzován post strážce přírody, vody a úrodnosti země.

Dvojice zakladatelů Naga coffee Qinyi a Ludo založili tuto pražírnu ve městě Rixensart s konceptem, kdy chtěli vrhnout více světla na výběrové kávy z jihovýchodní Asie a jde také o jejich hlavní předmět zájmu. Přeci jen  se největší pozornost zaměřuje hlavně na kávy ze střední Afriky a latinské Ameriky a tak se Qinyi a Ludo rozhodli vydat trochu jiným směrem. Díky této idee tak přináší kávy z Thajska, Indonésie, Myanmaru a podobně. Při svých cestách Asií chtějí také zpřístupnit a navázat kontakty s tamními producenty a zároveň dále předávat jejich vědomosti a znalosti ohledně pěstování kávy a následného zpracování. Navázali taktéž spolupráci s mikropražiči Jasperem a Dickem, kteří jim předávají své vědomosti a rady ohledně pražení výběrové kávy a oba pochází s města Lovaň.

"Od rozkvětu stromu po rozkvět vaší kávy" Qinyi & Ludo

 

Interview

Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?

Po několika výletech po Asii jakožto kávový geekové, jsme byli frustrováni z toho, že jsme nedokázali najít ty úžasné kávy, které jsme tam měli šanci ochutnat. Z našeho pozorování tedy bylo jasné: pojďme tyto výběrové kávy představit a zkusme zviditelnit farmáře z tropických asijských oblastí. My jsme Ludo a Qinyi, kávoví nadšenci. Takto se zrodila káva Naga, poháněná touhou představit zákazníkům různé autentické kávy s vytříbeným aroma. V době, kdy spotřebitelé vyhledávají kvalitu, transparentnost a etiku, tyto kávy z jihovýchodní Asie rozhodně mají své místo v našich šálcích. Kávy od Naga coffee přichází z fair trade obchodních podmínek a každý týden je pražíme v Belgii.


Jaký je příběh za vaším jménem a logem?

Zakořeněné v přírodě, naše jméno bylo inspirováno mytologickým tvorem. Naga je hadí božství, které hraje důležitou roli v hinduismu, buddhismu a folklóru jihovýchodní Asie. Naga je obvykle spojován s ochráncem přírody, vody a úrodnosti Země.


Co je nejtěžší na tom být pražírna?

Řekl bych, že když začnete podnikat, nejtěžší je komunikace a být viděn. Naučit lidi pochopit, co je to výběrová káva a proč že se jí vlastně zabýváme. Proč je důležité za tuto kávu platit více a jak úžasné je stále objevovat nové chutě a recepty. Druhou obtížnou částí je neplýtvat kávou. Pražit to, čím jste si jistí, že můžete prodat. V Naga coffee opravdu neradi plýtváme kávovými zrnky.


Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?

Jak jsme již řekli dříve, je těžké přimět lidi ke změně spotřeby. V Belgii máme hlubokou kávovou tradici s mlékem a cukrem. Lidé jen těžko chápou, že do výběrové kávy není nutné přidávat cukr. Jsme tak zvyklí pít špatnou kávu, až jsou z lidí skeptici ohledně kávy s chutí. Ale za to je nutné zaplatit trochu navíc, abyste tuto kvalitu získali. Zaplatit farmářům a malým rukám, které tak tvrdě pracují, aby nám poskytli tento jedinečný nápoj.


Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znova?

Chtěli bychom více cestovat po jihovýchodní Asii a navštívit tak všechny země zapojené do výběrové kávové scény. Chce to čas a peníze, a vzhledem k situaci nevíme, kdy se tam budeme moci vrátit a setkat se s některými z našich producentů. Je důležité znát a rozumět svým zrnkům. Jak je s třešněmi zacházeno, jak jsou ošetřovány a zpracovávány. Pražení je jen uprostřed příběhu.


Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?

Nebudeme mluvit o nějaké kávové hvězdě. Ty jsou dost úžasné na to, aby se proslavily. Je zde pár lidí, které opravdu obdivujeme. Ale nejvíce jsme opravdu ohromeni zkušenostmi a znalostmi Dajo z Cafés Muda v Lille. Je to super milý člověk, který vám dokáže dát skvělé rady a výborný šálek kávy.


Jaký byl váš největší neúspěch?

Naše cesta právě začala, takže největším neúspěchem by byl konec. Doufáme, že se lidem náš příběh bude líbit a pochopí, co děláme.


Na co jste nejvíce hrdí?

Na to, co právě děláme. Počínaje od nuly a zviditelnit úžasnou kvalitní kávu z neznámých oblastí tropické Asie. Byl to dlouhý a ne úplně jednoduchý proces vytvoření značky NAGA.


Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?

Podle našeho názoru se nic moc nezmění. Výběrová káva se bude lehce zvyšovat a pravděpodobně výběrová Robusta brzy zaujme důležité místo. Ale čeho se bojíme, je důsledek globálního oteplování v příštích 10 nebo 15 letech. Káva vyžaduje hodně vody a brzy se můžeme setkat s nedostatkem.


Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?

Pro nás nejlepší šálek není jen o kávě, ale také o tom, kde jste a s kým. Samozřejmě kvalitní šálek kávy pomůže ten okamžik prohloubit. Pro nás to bylo v Thajsku. Uprostřed ničeho, mezi Chiang Rai a Chiang Mai, jsme se náhodou zastavili v této super roztomilé kavárně s názvem Garegaron. Byla docela prázdná, takže jsme toho moc nečekali. Přesto měli skvělý výběr kávy. Bylo to opravdu vzrušující objevit toto místo se všemi těmi lahodnými kávami. Objednali jsme si pour over naturálně zpracované kávy Pa Pay z Chiang Rai. Káva byla úžasná a učinila tento okamžik nezapomenutelným.