Medově sladká káva z farmy Miriam Elisabeth Perez (neboli Betty, jak si sama nejraději říká) je stálicí nabídky pražírny Bird Song Coffee. V šálku se můžete těsit na tóny lískových oříšku, sladkého tabáku s ovocnou dochutí mandarinek. Dalo by se říct, že v šálku můžete ochutnat i jedinečný charakter lesního společenství, které farmu obklopuje a které utváří bohatý a funkční místní ekosystém.
Umění pěstování kávy paní Betty zdědila od svých rodičů a prarodičů. Sama se pěstování se svou rodinou, mužem a dětmi, věnuje již více než 20 let. Káva na její biodynamicky zalesněné farmě dozrává v blahodárném stínu dalších druhů stromů. Stín ovlivňuje rychlost jejich zrání a příznivě proměňuje výslednou chuť kávy. Právě ono lesní společenství splňuje kritéria pro udělení certifikace BirdFriendly.
Farma Clave de Sol (v překladu Houslový klíč) leží v nadmořské výšce 1 300 metrů u obce El Rincon u města Marcala v departementu La Paz a je obklopena bohatým stromovým ekosystémem a zalitá silným sluncem Střední Ameriky. Veškerý provoz farmy je veden šetrnými a ekologickými metodami. Samozřejmostí je použití organických hnojiv na podporu růstu kávovníků i rostlin v jejich sousedství. Les zároveň přirozeně chrání půdu před erozí, zadržuje vodu a tvoří domov pro mnoho ptáků.
Clave de Sol spolupracuje se soukromou společností Cafés Organicos Marcala, která dobře rozumí kávovému průmyslu a udržitelným zemědělským metodám. Družstvo sdružuje zhruba 700 kávových producentů, které podporuje v zavedení nejmodernějších technik ekologické produkce a zároveň díky zajištění vzdělání podporuje v budoucím rozvoji jejich děti.
Paní Betty patří mezi jednu z nejvýznamnějších členů družstva a zároveň jednu z nejúspěšnějších obyvatel města Marcala, odkud pochází. Do světa kávy ji zasvětil její dědeček, když ji v šesti letech začal brát s sebou na jejich rodinné plantáže. Od něj se malá Betty krůček po krůčku učila umění, které pěstování kávy představuje. Nejprve třešinky zkoušela vybírat a sbírat, později dále zpracovávat a nakonec pronikla také do přípravy lahodného šálku kávy. Tehdy jistě netušila, že dnes bude sama váženou farmářkou, hrdá na zkušenosti získané od dědečka a na svou historii třetí generace pěstitelů kávy. Před zhruba 14 lety zdědila 2,5 hektaru po své rodině a o pár let později se svým mužem Rudolfem koupila dalších 6 hektarů. Stejně, jako se Miriam může opřít o znalosti a moudrost svých předků, chce Rudolf jedinečné místní prostředí zachovat pro generace budoucí. Podle tohoto přesvědčení vede svou farmu ekologicky šetrně a v biodynamickém režimu.
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.