Výběrová káva Honduras ARUCO ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny čokolády, mandlí, sušených meruněk a vanilky.
Za toto honduraské Aruco vděčíme 14 zemědělcům, kteří v roce 2013 založili družstvo a začali vyrábět mikroloty. Cílem tohoto družstva je produkovat výběrové kávy s vysokým bodovým ohodnocením. Oblast Copan je jednou z nejdůležitějších kávových oblastí v Hondurasu. Pěstitelé kávy zde těží zejména z úrodné půdy a chladného klimatu. Sdružení Aruco poskytuje svým členům technickou pomoc, financování a školení. Připravili jsme směs odrůd Caturra a Catuai. Díky promytému zpracování má šálek kávy velmi čistou a jemnou chuť. Milovníci kávy, kteří dávají přednost sladkým kávám s plným tělem, si tuto honduraskou kávu zamilují.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Nadmořská výška: 1300 m n. m.
- Sběr: 3/2022