Výběrová káva Guatemala IXCU - vzorek z české pražírny Candycane coffeee je charakteristická tóny křížal, mandlí a mléčné čokolády.
Gaspar Perez Rafael je druhou generací farmářů z oblasti Petatan. Tato oblast má vynikající podmínky pro pěstování kávy. Gaspar od mládí pomáhal svému otci na kávové farmě, kterou jeho otec založil před více než 25 lety. Farma se jmenuje „Ixcu“, což v místním jazyce Popti značí místo poblíž farmy, které je domovem mnoha divokých zvířat a ptáků. Celá rodina spolupracuje na zpracování kávy, která se sklízí na jejich farmě. Navzdory výzvám měnícího se klimatu a nedostatku pracovních sil v regionu Huehuetenango nadále tvrdě pracuje na produkci vynikající kávy z této farmy.
Jen několik hodin po sběru jsou kávy umístěny do depulperu v rodinné zpracovatelské stanici poblíž farmy. Po vyloupání se káva přesouvá do fermentační nádrže pro mokrou fermentaci na dobu 32 hodin. Dlouhá a pomalá fermentace dodává kávě na sladkosti a čistotě v šálku. Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Po promytí se káva shromáždí a umístí na terasu na slunci, kde se suší do dosažení optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1.550 m n. m.
- Producent: Gaspar Perez Rafael