Etiopská novinka z pražírny Paso Paso Roastery, nesoucí název SYOUM FAMILY - Bette Buna, přináší nejen kávu, ale příběh rodiny a tradice. Tato jedinečná káva odrůdy heirloom je upražena speciálně pro filtr, který nejlépe zdůrazní její květinové tóny, citrónovou svěžest a závěrečnou jemnost, která se skvěle hodí pro klidné ranní kávové rituály. Název Bette Buna, což v amharštině znamená „dům kávy“, odráží filozofii pražírny – být místem, kde má každý z kávového společenství stejnou příležitost k růstu a rozvoji.
Farmu vlastněnou rodinou Syoum najdete v oblasti Megadu, která se nachází ve výšce mezi 1998 a 2200 metry nad mořem. Tato lokalita celkově zabírá 220 hektarů. Díky jedinečné poloze a přírodnímu zastínění zde káva zraje pomaleji, což přispívá k její výjimečné chuti. Farmáři zde pracují v harmonii s přírodou a věnují se nejen pěstování kávy, ale také výrobě organického medu z květů kávovníků, který je plný aromatických tónů. Farma také poskytuje zaměstnancům nadstandardní pracovní podmínky, včetně ubytování, stravování a dopravy, a vzdělávání pro děti zaměstnanců během hlavní sezóny. Tento přístup zajišťuje nejen vysokou kvalitu kávy, ale také podporuje udržitelný rozvoj celé komunity.
Zrnka byla zpracována promytou metodou, kdy třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Výsledkem je káva skoro až čajově čistá s výrazným aroma. Tato etiopská výběrovka je toho jistě důkazem!