Výběrová káva Etiopie MANDEYO z francouzské pražírny Kawa je charakteristická tóny ibišku, grepu a cejlonského čaje.
Sidamo je nejproduktivnější region v Etiopii. Do roku roku 1995 to byla samostatná provincie. V současné době je oblast rozdělena na administrativní oblasti SNNPR, Somálsko a Oromia. Pěstitelské mikroregiony kávy Guji a Yirgacheffe se nacházejí také v Sidamo, ale jsou uváděny na trh pod jejich vlastním jménem. V Etiopii se kávovníky pěstují převážně v sadech, lesích, pololesích a plantážích. Přestože v této zemi není mnoho farem, je do produkce kávy zapojeno asi 15 miliónů lidí (od sběru po vývoz). Divoce rostoucí káva bývá obživou pro farmáře. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám prodávají jen pár měsíců v roce.
Promytou metodou zpracování vznikají nejen ovocné a květinové, ale hlavně čisté kávy. Čistota šálku je jedním z kritérií hodnocení kvality kávy a vysoká čistota se nyní velmi cení (pod tímto pojmem si lze představit lehké kávy, skoro čajové, s komplexním, ale jasným vyzněním chuti). Tuto metodu si ovšem může dovolit jen málo farem s dobrým umístěním v oblasti s dostatkem vody. Také je tato metoda méně šetrná k životnímu prostředí z důvodu spotřeby velkého množství vody a znehodnocení vody odpadové.
- Farma: Mandeyo
- Nadmořská výška: 1900 m n. m.
- Sklizeň: zima 2021