Výběrová káva Etiopie KONIJO WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny meruněk, ananasu a mirabelek.
Yirgacheffe je součástí Sidamy v jižní Etiopii. Protože její vynikající kávy jsou tak výrazné, je rozdělena do svého vlastního mikroregionu. Převažuje odrůda Heirloom, modernizace není běžná, pěstitelé kávy zdědili stromy po svých rodičích a stali se známými jako „Gedeo“. Zemědělci nesmí podle zákona pěstovat nové nebo jiné odrůdy. Při doručování třešní je věnována velká pozornost kvalitě trešní. Třídění a separace všech přezrálých, nevyzrálých nebo poškozených třešní je důležitá součást procesu, která zaručuje stálou a vysokou kvalitu. Zralé třešně jsou pečlivě vybírány a okamžitě umístěny na vyvýšené postele. To zajišťuje správnou cirkulaci vzduchu a pomáhá upravit teplotu třešní mícháním, které zaručuje optimální proces sušení. Když se vlhkost sníží na 11%, třešně se přesunou do skladu, kde čekají na export do Addis Abeby.
WX zkratka znamená, že se jedná o kávu promytou.
- Producent: sdružení menších farmářů
- Nadmořská výška: 2000 - 2100 m.n.m.
- Odrůda: JARC '74
- Zpracování: Promyté
- Cuppingové skóre: 90
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)